Vet du vilket kosttillskott din kropp behöver?

Publicerad: 24-01-2017
Vi skandinaver köper årligen kosttillskott för miljarder kronor. Men har vi egentligen tillräcklig kunskap om vilka vitaminer, mineraler och proteiner kroppen behöver förutom det vi får i oss naturligt via kosten?

Kosttillskott är ett samlingsnamn på produkter som tillför kroppen olika näringsämnen.  Livsmedelsverket definierar kosttillskott som vitaminer och mineraler i koncentrerad form. Kosttillskott är avsedda att komplettera den vanliga kosten och säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, ampuller med vätska, droppflaskor eller liknande. Kosttillskott säljs i förpackad och doserad form avsedda att konsumeras i små uppmätta mängder.

Konsumentundersökning i Norge

Enligt en nyligen genomförd konsumentundersökning av Norstat i Norge, så svarar konsumenterna på frågor om varför de väljer att inta kosttillskott. Hela 50% av de tillfrågade uppger att man väljer att ta kosttillskott för att det kan bidra till en normal hjärt/kärlfunktion. Nästan lika många, 49%, uppger att de tar kosttillskott för att få mer energi i vardagen, medans 42% gör det för att få smidiga och rörliga leder och 41% vill upprätthålla normal benbyggnad.

Vitaminer är livsnödvändiga för människokroppen

På frågan om i vilken utsträckning de svarande i undersökningen uppgav att kosttillskottet eller kosttillskotten de använder fungerar i förhållande till de förväntningar som de hade på produkten när de började använda den, är det en stor andel som uppger att de inte vet om kosttillskottet fungerar eller ej.

Omega-3 är det mest sålda kosttillskottet här i landet, D vitamin och Multivitamin delar på andraplatsen.

Stor skillnad mellan könen

Undersökningen visar också att kvinnor generellt är mer intresserade av sin hälsa, kost och träning än män. Undersökningen visar också att män i stor grad håller sig till webbtidningar och webbplatser när de söker information om dessa teman, medans kvinnor pratar med andra kvinnor och söker information från myndigheter och ser på TV program. Många väljer också att ta kosttillskott som de blir rekommenderade av familjen, vänner eller bekanta.

Vitaminer är livsnödvändiga

Ordet vitamin kommer från det latinska namnet “vita” som betyder liv.  Vitaminer är livsnödvändiga för människokroppen. Med några få undantag, som till exempel D vitaminer som bildas i huden när den utsätts för ultravioletta strålar från solen, så producerar inte kroppen några vitaminer själv. Det är därför viktigt att sörja för att få vitaminer via kosten. Har du en normal sund kosthållning som innehåller både fisk, kött, ägg, frukt, grönsaker och bär får du i dig tillräckliga mängder av vitaminerna A, B, C, D och E.

Vitamin K2 i matvaror

K2 vitamin bildas av en bakterie i mag- och tarmkanalen hos människor och djur och finns i små mängder i animaliska produkter. Särskilt i lever och lagrade ostar. Vitamin K2 bildas även vid fermentering av grönsaker och extra mycket K2 vitamin finns det i den japanska maträtten natto som består av fermenterade sojabönor. (källa: matportalen.no).

Det betyder att du får i dig en viss mängd K2 vitamin via maten du äter, men du kan även välja att ta K2 vitamin som ett kosttillskott. K2 Vitamin innehåller K2 vitamin som stödjer en normal blodkoagulation samt vitamin D3 som bland annat bidrar till att upprätthålla en normal benbyggnad.

Beställ idag och få 50% rabatt på första leveransen

K2 vitamin i tre mån. för halva priset:

199:-

ord. pris: 399:-

Beställ via telefon: 060 584 40 10

Vänligen godkänn vår integritetspolicy