Vet du egentligen åldern på dina blodådror?

Publicerad: 22-10-2015
Du är lika gammal som dina blodådror sägs det - och den åldern kanske inte överensstämmer med din kronologiska ålder. I de flesta fall är det faktiskt tvärt om. Din fysiska ålder kan i själva verket vara mycket högre än du tror.

Enligt en artikel som nyligen publicerades i Harvard Health Publications från Harvard Medical School, åldrars dina blodådror långsammare än resten av kroppen om de ”behandlas” med daglig fysisk aktivitet, en hälsosam kost och en god relation med familj och vänner. Men de åldras snabbare av till exempel cigarettrök, mättat fett, kronisk stress och andra trauman.

En 400 år gammal sanning

Att veta hur gamla dina blodådror är kan ge dig en bra bild av din egen hjärthälsa. Detta är ingen ny upptäckt: “A man is as old as his arteries”, sade den engelska läkaren Thomas Sydenham redan på 1600-talet.

En kvinna på 30 år kan ha en fysisk ålder på över 80 år

Men det är först på senare tid som mätningar av den fysiska åldern på människor har blivit vanligt och är en stor hjälp för både läkare och patienter. Att bli medveten om sin fysiska ålder kan vara en viktig drivkraft för att göra en nödvändig förändring av sin livsstil. En nyligen publicerad artikel i The Wall Street Journal förklarar att åldern på blodådrorna hos en man på 35 år kan vara så hög som 76 år. Ännu värre är det för kvinnor, där en kvinna på 30 år kan ha en fysisk ålder på över 80 år.

Bara du kan minska din fysiska ålder

En övergripande hälsosam livsstil med motion och rätt kost kan göra mycket för att minska din fysiska ålder. Genom att se över sin livsstil kan du göra mycket för din hälsa.

Även om aortan (den största blodådern i kroppen) har en diameter på ca. 2 cm, så är de andra blodådrorna i kroppen mycket tunnare – vissa är tunna som ett hårstrå. Därför är det viktigt att blodet kan strömma fritt.

Kroppen behöver K vitamin

För över 70 år sedan upptäckte den danska professorn Henrik Damm K vitaminet, en upptäckt som han senare fick Nobelpriset i medicin för. Vitaminet visade sig vara avgörande för blodets koagulering därav namnet K vitamin. Vitaminet förekommer framförallt i två former, K1 och K2. I kombination med fysisk aktivitet och en hälsosam kost är K vitamin lika viktigt som intaget av A, C, D och E vitamin. K vitamin bidrar till att upprätthålla en normal benstomme, samt att K vitamin bidrar till normal blodkoagulering. D vitamin bidrar till att upprätthålla normal muskelfunktion.

K2 vitamin finns i livsmedel (Livsmedelsverket) i naturlig form, så som mögelost, kött, lever, fermenterad mat tex. surströmming och den japanska maträtten natto. Även om vitaminet är fettlösligt, lagrar kroppen bara lite av det. Därför har vi nytta av ett regelbundet intag. Eftersom de flesta inte äter fermenterade livsmedel varje dag, så väljer allt fler att ta  K2 Vitamin som kosttillskott.

Om du kombinerar detta med fysisk aktivitet och en sund kosthållning ger du din kropp en utmärkt grund för ett gott liv. Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt en hälsosam livsstil.

Beställ idag och få 50% rabatt på första leveransen

K2 vitamin i tre mån. för halva priset:

199:-

ord. pris: 399:-

Beställ via telefon: 060 584 40 10

Vänligen godkänn vår integritetspolicy