K-vitamin är ett fettlöslig vitamin som har fått sitt namn från dess förmåga att få blodet att koagulera. Därav bokstaven K. Redan före andra världskriget gjordes upptäckten som gjorde att vitaminet delades in i två olika naturliga former, K1 (fyllokinon) och K2 (menakinon) och sedan dess har man kunnat kartlägga en lång rad med hälsobringande egenskaper.
Trotts att både K1 och K2 vitamin är fettlösligt, lagrar kroppen lite av det och omsättningen är snabb. Vi mår därför bra av regelbunden tillförsel, antigen genom en hälsosam och varierad kost eller genom att ta vitaminet som ett kosttillskott.
Så hur mycket K vitamin behöver vi? Hur får vi i oss det, och inte minst – varför är det så viktigt? För att få en bättre förståelse ser vi närmare på de två olika formerna av vitaminet.
Gröna blad och fermenterade livsmedel
K1 vitamin finns i växter – gärna gröna friska grönsaker som vi ofta hittar på lunch eller middagstallriken.
Vitaminet är bland annat viktigt för att upprätthålla en normal och sund benstomme
Mörkgröna bladgrönsaker har ofta ett högt innehåll av K1 som bildas vid fotosyntesen, och den svarar för cirka 90 procent av vårt intag av K vitamin. Med tanke på att trendgrönsaken grönkål, den traditionella broccolin och Karl-Alfred´s favorit, spenat innehåller alla mycket K1 därigenom täcker de flesta av oss behovet genom traditionell svensk kosthållning.
K2 vitamin produceras däremot naturligt i tarmen hos människor och djur, samt att det finns i en mängd olika livsmedel som lever, ett antal mögelostar och fermenterade livsmedel. Här är surkål, koreansk kimchi och den japanska maträtten natto goda exempel. Inte direkt mat som finns på den dagliga menyn hos de flesta av oss. Förutom att bidra till normal blodkoagulering, hjälper K2 vitamin också till att upprätthålla ett normalt skelett och normal blodkoagulation.
Vi mår därför bra av regelbunden tillförsel antigen genom en sund och varierad kosthållning eller genom att ta K2 vitamin som ett kosttillskott.
Vill du läsa vad forskare vid Universitetet i Oslo säger om K2-vitamin, kan du läsa om deras studie.
Vitaminet är bland annat viktigt för att upprätthålla en normal och sund benstomme. Med K2Vitamin i kroppen upprätthåller du ett normalt skelett – samt att blodet koagulerar som det ska. K2 vitamin är därför viktigt för oss.
Bra utgångsläge för ett friskare liv
Att kroppen behöver vitaminer och mineraler får vi lära oss redan de första åren i grundskolan. Att vitamin A, är C, D och E väsentliga är en accepterad sanning. Fler och fler inser nu även vikten av vitamin K, och är du en av dem och vill försäkra dig om att du får i dig tillräckligt, finns det lyckligtvis ett antal livsmedel du kan addera till i din kost som kan göra susen. På det sättet är det i alla fall enkelt att få i sig tillräcklig mängd vitamin K1.
Eftersom inte alla äter fermenterade livsmedel dagligen, vill många ta vitamin K2 som kosttillskott. Då K2-vitamin med D-vitamin är ett bra alternativ. Genom att ta den rekommenderade dosen av två tabletter dagligen, ger du din kropp en bra grund för ett gott liv.
Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt en hälsosam livsstil.